Sten i sand_1800x1200

Temaartikler

Forebyggelse af stress

Stressforebyggelse bliver vigtigere og vigtigere i et samfund, hvor stress desværre er mere og mere almindeligt. Det anslås, at ca. 35.000 danskere hver eneste dag er sygemeldt med stress – og dét de alle har tilfælles er, at der er en række advarselssignaler, der er blevet overset.

En vigtig del af stressforebyggelse er derfor at kende og kunne spotte symptomer på stress. Vi har her en liste over de mest almindelige stresssymptomer, men der er endnu et vigtigt parameter, det er vigtigt at huske!

Rigtig mange af os har det vi kan kalde en ”balance adfærd” og en ”ubalance adfærd”. Ting vi gør, når vi har det godt, trives og er i balance; og ting vi gør, når vi mistrives, er stressede og ude af balance.

Det handler om de helt dagligdags ting: Hvad vi spiser, når vi har det godt over for, hvad vi hungrer efter og spiser for meget af, når vi er presset. Hvordan vi sover. Hvad vi bruger tid på. Hvordan vi taler. Hvad vi bruger tid på… Alle de der små ting som SES!

En rigtig god strategi til stressforebyggelse er at få lavet denne liste for sig selv: ”Hvad er min balance adfærd” og ”Hvad er min ubalance adfærd” – og så lige løbende tjekke ind og følge op på, hvordan det egentlig ser ud lige nu. Er der mere end 3-4 mønstre fra ”ubalance”-listen, der er aktive, så er det tegn på, at der er noget, der skal ændres. NU! Inden det bliver til egentlig stress.

Stresscoaching kan være en rigtig god vej til at få formuleret sin balance- og ubalance adfærd – og forebygge stress. Vi arbejder generelt med stress og trivsel ud fra både kognitive metoder og en compassion-fokuseret tilgang.