Dette modul består af seks dage, og giver indblik i de grundlæggende terapeutiske og kliniske færdigheder i CFT.
Dag 1 og 2: Arbejdet med skyld, skam og selvkritik samt arbejdet med bekymringer, blokeringer og modstand v/Christina Schlander
CFT er oprindeligt udviklet med henblik på klienter med høje niveauer af skam og selvkritik. Denne dag bliver deltagerne præsenteret for den grundlæggende teori samt øvelser og redskaber, der bruges i undersøgelsen af skyld, skam og selvkritik. Vi kigger på samspillet mellem skyld, skam og selvkritik, den grundlæggende natur og funktion samt oplevelserne relateret til skyld, skam og selvkritik. Vi undersøger og øver, hvordan arbejdet med skyld, skam og selvkritik kan introduceres til og undersøges sammen med klienter gennem rollespil, visualisering, øvelser og videoer. Vi vil også have fokus på, hvordan CFT bruger egenskaberne hos The Compassionate Mind (visdom, mod, styrke og engagement) til at udforske skyld, skam og selvkritik og undersøge selvkritikkens funktion og væsen for derigennem at kunne udvikle en mere hensigtsmæssig og omsorgsfuld selvkorrektion som alternativ til selvkritik.
På anden dag arbejdes der med de udfordringer vores klienter og vi selv kan have ift. compassion og positive følelser. Dette arbejde er vigtigt, da undersøgelser viser, at der kan være sammenhæng mellem sådanne udfordringer og terapiens effekt, ligesom udfordringerne er relateret negativt til mentalt helbred og trivsel generelt. Vi undersøger bekymringer (fears) og blokeringer (blocks) samt modstand (resistances) ift. compassion, og har fokus på, hvordan de undersøges og formuleres sammen med klienterne. Herudover adresserer undervisningen, hvordan vi kan arbejde med disse udfordringer med henblik på at understøtte og fastholde motivationen for behandlingen.
Dag 3 og 4 : Den terapeutiske alliance, assessment og sagsformulering v/ Sanne Romdal
På tredje og fjerde dag er der fokus på den terapeutiske alliance, assessment og sagsformulering i et CFT-perspektiv. Gennem oplæg og demonstrationer, gruppeøvelser og rollespil udforsker vi, den terapeutiske alliance, samt hvordan assessment og sagsformulering kan være vigtige redskaber i de-shaming-processen og hjælpe klienterne med at inddrage mere compassion i deres tilgang til egne vanskeligheder. Vi vil endvidere arbejde med målsætning og behandlingsplaner i forlængelse af sagsformuleringen.
Dag 5 og 6: ”Multiple Selves” og ”Chairwork” v/Dr. Deborah Lee
“Chairwork” er en klassisk historisk disciplin inden for psykoterapi og spiller også en nøglerolle i CFT. Forskning har vist, at “chairwork” er en effektiv, oplevelsesbaseret intervention, der særligt letter dialogen mellem de forskellige sider i os selv – vores ”multiple selves”.
Workshoppen vil give deltagerne rig mulighed for at træne centrale CFT chairwork-teknikker såsom at arbejde med de tre compassion ”flows”, selvkritik og ”multiple selves”, ligesom der vil blive introduceret både alternative og helt nye teknikker. Vi vil også adressere forrige workshops tema, og se på, hvordan bekymringer, blokeringer og modstand ift. compassion kan adresseres med chairwork.
Begge dage vil arbejdet primært være eksperimentelt og færdighedsbaseret i en vekselvirkning mellem live observation, praktiske øvelser, teoretiske diskussioner og gruppe refleksioner.
Læringsmål for Modul 2:
- Introduktion af metoder til at arbejde med compassion i den terapeutiske relation.
- Udvidelse af deltagernes erfaring med og kendskab til arbejdet med The Compassionate Mind.
- Give kursisten indsigt i arbejdet med frygt, blokeringer og modstand i forhold til compassion.
- Kendskab til brugen af funktionel analyse i arbejdet med selvkritik og skam.
- Kendskab til og erfaringer i at arbejde med konceptet ’multiple selves’.
- Færdigheder i ‘chairwork’ mht. at forholde sig til forskellige aspekter af selvet.
Færdigheder i fokus:
Sagsformulering og assessment i CFT-perspektiv. Fortsat arbejde med udviklingen af compassion. Strategier til at adressere frygt for og modstand mod compassion. Metoder og teknikker til arbejdet med skam og selvkritik. Rollespil og visualiseringsøvelser. Træning i ‘chairwork’ mhp. arbejdet med og integreringen af svære følelser.
Undervisere:
Christina Schlander
Christina Schlander er autoriseret psykolog, specialist og supervisor i psykoterapi og klinisk psykologi og ekstern lektor på Psykologisk Institut på Aarhus Universitet. cand. Christina er forfatter til bøgerne ”Compassionfokuseret terapi – en vej til større tilfredshed” og ”Compassionfokuseret terapi i praksis” samt ”Kognitiv Adfærdsterapi med børn, unge og forældre”, hvor hun blandt andet har skrevet et kapitel om CFT med børn og unge. Christina har også skrevet et kapitel om compassion i skoler, samt et kapitel, i en kommende udgivelse, der hedder ”Udfordringer med selvomsorg”. Desuden har Christina skrevet en CFT-protokol til behandling af vedvarende sorglidelse, der er afprøvet i et RCT på Aarhus Universitet. Til daglig er Christina leder af Center for Compassionfokuseret Terapi og Kognitiv Terapi Center Århus.
Sanne Romdal
Se beskrivelse under modul 1.
Dr. Deborah Lee
Dr. Deborah Lee er chefpsykolog og leder af Berkshires service for traumatisk stressramte. Hun har arbejdet inden for traumeområdet i 20 år og har specialiseret sig i behandling af PTSD og komplekse traumer. Hendes interesseområde, klinisk og forskningsmæssigt, er specielt skambaseret PTSD og selvkritik. Hun har bidraget til udviklingen af flere compassion-baserede øvelser, der indgår i CFT for traumer. Deborah har skrevet flere bøger og artikler om sit kliniske arbejde og underviser internationalt med udgangspunkt i sit arbejde.
Afholdelse:
Dag 1 og 2 v/Dr. Christina Schlander: 14.-15. september 2023
Dag 3 og 4 v/Sanne Romdal: 7.-8. december 2023
Dag 5 og 6 v/Dr. Deborah Lee: 25.-26. marts 2024
Alle dage kl. 9:00-16:00.